Vinkit ja linkit
Mindfulness ja tietoinen läsnäolo
Murehdimme usein menneitä tai saatamme liiaksi elää tulevaisuuttamme jo ennalta. Todellisuudessa ainut hetki, johon voimme vaikuttaa on tämä hetki.
Mindfulness on yksi tapa lisätä omaa hyvinvointia tästä hetkestä eteen päin. Mindfulness ja tietoinen läsnäolo ovat viimeaikoina tulleet sanoina monille tutuiksi. Mutta juuret ulottuvat hyvin kauas historiaamme, itämaisiin meditaatioperinteisiin.
Harjoitusten avulla voit oppia rentoutumaan ja olemaan läsnä omassa kehossasi. Tietoisen läsnäolon harjoitukset voivat laskea stressitasoa ja lisätä keskittymiskykyä. Jos mindfulness harjoitukset eivät jostain syystä sovellu juuri sinulle, niin niitä ei silloin kannata tehdä. Toisille mindfulness harjoitukset voivat lisätä ahdistusta ja epävarmaa oloa.
Itse olen aloittanut tietoisen läsnäolon harjoitukset hyvin pienin askelin jo lähes 20 vuotta sitten. Joskus voi olla vaikeaa keskittyä ja hiljentyä oman kehon kuunteluun, sekä minuuden äärelle, ilman ohjattua harjoitusta. Netistä löytyy paljon erilaisia harjoituksia kokeiltavaksi.
Alla muutamia linkkejä, joista löytyy helppoja ohjattuja harjoituksia:
- Kehon kuunteluharjoitus aloittelijalle
- Hengityksen seuranta
- Rentouttava paikka
- Tietoinen istuminen
Lisää harjoituksia löytyy netistä paljon.
Ole kuitenkin tietoinen, että kuuntelet vain ammattilaisten luomia harjoituksia ja suosi turvallisia sivustoja.
Omahoito-ohjelmia:
Joskus omiin pulmiin voi yrittää aluksi löytää apua omahoito-ohjelmista. Alle olen koonnut linkkejä ammattilaisten luomiin omahoito-ohjelmiin.
Muistathan, että jos pulma on elämääsi kovasti määrittävä ja tuottaa sinulle epämiellyttävää oloa tai ahdistusta, jopa ehkä kärsimystä, käänny oman lääkärisi puoleen terveyskeskukseen. On tärkeää, että tilanteesi tulee kokonaisvaltaisesti tarkastelluksi. Jos sinulla on hoitosuhde terveydenhuollon piiriin, niin kerro heille mikäli olosi on äkisti muuttunut ja kaipaat lisää apua.
- Ahdistuksen omahoito
- Apua alkoholin haitalliseen käyttöön
- Eron omahoito
- Masennuksen omahoito
- Mustasukkaisuuden omahoito
- Paniikkitunteiden omahoito
- Pakko-oireiden omahoito
- Parisuhteen omahoito
- Seksuaalisuuteen liittyvät pulmat
- Sosiaalisen jännittämisen omahoito
- Syömishäiriöiden omahoito (ahminta)
- Taloudellisten pulmien omahoito
- Unettomuuden omahoito
Hyödyllisiä sivustoja:
- Kriisikeskus Mobile
- Suomen mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin
- Mielenterveystalo
- Oivamieli